Aki készített már töklámpást szembesülhetett azzal a problémával, hogy a sok munkával elkészített műve nem bírta sokáig, akár már halloween napja előtt tönkrement. Hogy veled ne forduljon ilyen elő, íme néhány praktikus tipp, hogy minél tovább élvezhesd a töklámpásodat!
Tippek a töklámpás tartósításához
1.Már a vásárlás során résen kell lenni, mivel azután, hogy a tököt leszedik elindul a lebomlási folyamat. Ha olyan tököt választasz ami foltos, puha részek vannak rajta, az kevesebb ideig fogja bírni. Csak egészséges tököt vásárolj!
2. A tököt száraz, hűvös helyen tárold a felhasználás előtt és felhasználás után is. Jó lehet a terasz, erkély, vagy akár a hűtőszekrény is. Meleg helyen hamar penészedni kezd.
3. Amint a tököt felvágod, és a belseje érintkezik a levegővel, a lebomlási folyamat felgyorsul. Ezért lehetőleg csak a felhasználás előtt készítsd el a töklámpást, ne hetekkel korábban. Az amerikaiak szerint maximum 5 nappal halloween előtt szabad elkészíteni.
4. A tökfaragás során távolítsd el a tök tetejét, és a magokat. Jó alaposan tisztítsd meg a tök belsejét, csak egy vékony fal maradjon, így kevésbé fog megromlani.
5. Mielőtt kifaragnád a mintát, a tök belsejét mosd át hipós vízzel, ez elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat. Innentől kezdve a tök már fogyasztásra alkalmatlan lesz, de emiatt ne bánkódj, mert a halloween tök eléggé íztelen.
6. A tök kiszáradását úgy tudod lassítani, ha időnként vízbe áztatod.
7. A kifaragott felületet kend be vazelinnel, vagy fújd le hajlakkal, ezzel meggátolod, hogy a tök húsa a levegővel érintkezzen.
Kellemes tökfaragást!
További halloweeni tippekért látogass el a halloween.info.hu honlapra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: