Egyre divatosabb az ételek fotózása, sokan szeretnék megörökíteni a jól készült fogásokat. Az otthoni ételfotózáshoz gyűjtöttünk össze néhány tippet.
Ételfotózás – 5 tipp kezdő fotósoknak
1. Készíts nagyobb mennyiséget az ételből!
Ha csak egy darabot készítesz az adott ételből, akkor ha az esetleg nem sikerül a legjobban, nehéz róla szép képet készíteni. Ha többet készítesz, akkor ki tudod választani a legjobban készült darabot a fotózáshoz. Van, hogy több féle módon is érdemes lefotózni egy ételt, például egy töltött csirkemellet le lehet fotózni egészben és félbe vágva is. Ilyenkor is jól jön, ha van több az ételből.
2. Próbálj ki több féle tányért!
A tálalásnak nem véletlenül van fontos szerepe a gasztronómiában, egy jó tálalással a legegyszerűbb kajából is csodás ételkölteményt lehet varázsolni. Sokszor olyan apróságnak tűnő dolgok is számítanak, hogy milyen tányérra rakod az adott ételt. Tálald ki az ételt különböző tányérokra, és látni fogod, hogy melyiken mutat a legjobban. Van étel, ami inkább a fehér tányéron mutat jól, és van amelyik inkább a sötétebb, színes tányérokon. Ilyenkor is jól jön, ha több adag az ételből, és tudsz kísérletezni.
3. Nézd meg jól az ételt!
Figyeld meg az étel méretét, alakját, magasságát és hogy mi lehet egyedülálló benne. Ezután helyezd a kamerát oda, ahol a legjobban kiemeli ezeket a tulajdonságokat. Egyes ételek jól néznek ki, amikor közvetlenül az étel elől fotózzuk le őket, más ételek pedig akkor, amikor az asztalon tekintesz rájuk.
4. Használj természetes fényt!
A természetes fényben készült fotók a legszebbek, és ezeket a legegyszerűbb is elkészíteni. Ezért érdemes úgy időzíteni a főzést, hogy legyen lehetőség természetes fénynél fotózni. Akár szabadban is lehet fényképezni, főleg tavasszal és nyáron a kertben, teraszon. De beltéren az ablak mellett is jó lehet.
5. Használj természetes színeket!
Hogy a fotó kontrasztos legyen használhatunk élénk színű fűszernövényeket díszítésként.
További fotós tippeket, ötleteket találsz a keplovolde.hu blogon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: